VITALITEITSCOACH

Vitaliteitscoach: voor mentale en fysieke gezondheid.

Wil je zowel geestelijk als lichamelijk fit zijn? Maar heb je nog een duwtje in de rug nodig om dat te bereiken en weet je niet goed wat je daarvoor nodig hebt? Met een vitaliteitscoach van AllwaysFit werk je samen aan jouw persoonlijke ontwikkeling. De vitaliteitscoach is de coach die je fysiek én geestelijke gezonde gewoonten aanleert. Je leest er hieronder meer over.

Gesprek vitaliteit fysiotherapie

Waar kan onze vitaliteitscoach je mee helpen?

Wat kan onze vitaliteitscoach onder andere voor je betekenen? Hij of zij helpt met bijvoorbeeld:

  • Individueel plan: op basis van je intake en je doelen stel je samen met je coach een op maat gemaakt plan op met advies en acties om positieve veranderingen aan te brengen in je levensstijl.
  • Voedingsadvies: je krijgt voedingsadvies voor gezonde eetgewoonten, gebaseerd op je voedingsbehoeften en je doelen. Je kunt daarbij denken aan evenwichtige voeding, portiegroottes, hydratatie en gezonde voedingskeuzes.
  • Bewegingsadvies: de vitaliteitscoach kan je helpen met het ontwikkelen van een bewegingsplan dat past bij de fysieke capaciteiten en interesses. Dit kan variëren van dagelijkse lichaamsbeweging tot persoonlijke en specifieke trainingsprogramma’s.

Lichamelijke klachten? Kom naar de fysio!

Kies voor ons Physical Reset programma

Een programma waarbij je 12 weken 1-op-1 wordt begeleid door een lifestyle coach. Samen met een coach werk je aan je fysieke klachten en blessures.

Hoe werkt dat?

Met ons physical reset programma stimuleren we jouw lichaam om zichzelf te herstellen. Het herstellend vermogen van je lichaam wordt bepaald door 6 domeinen: Imuunsysteem, voeding, slaap, ademhaling, stress en beweging. We bespreken jouw klachten aan de hand van onze 6-domeinen vragenlijst en bekijken welke hiaten in jouw gewoontes en leefstijl bijdragen aan klachten, pijn en blessures.

Jij gaat aan de slag en wij helpen je de juiste richting op.

Ben jij goed in balans en werkt je lichaam optimaal dan herstelt jouw lichaam ook vaak prima. Maar wat we vaak zien is dat één van de 6 domeinen niet goed verloopt en een stoorzender is op het herstellend vermogen van het lichaam. Dit kan resulteren in bijvoorbeeld stijfheid, vaker moe of verkouden zijn, snotterigheid, buikpijnen en chronische pijnklachten. We onderzoeken welk domein de meeste aandacht nodig heeft en waar de meeste “ankertjes” zitten. Middels ons 12-wekelijks programma brengen we jou naar je “setpoint”, het punt waar je weer in balans komt en het lichaam gaat werken zoals het hoort te werken!

Domein 1 : Stress

Stress is een natuurlijke fysieke en mentale reactie op situaties die aanpassing of verandering vereisen. Het is een normaal onderdeel van het leven en beheersbare niveaus van stress kunnen zelfs voordelig zijn, omdat ze ons motiveren om actie te ondernemen en op ons best te presteren.

Echter, overmatige of chronische stress kan negatieve effecten hebben op onze fysieke en mentale gezondheid. Wanneer we stress ervaren, geeft ons lichaam hormonen zoals cortisol en adrenaline vrij, die de “vecht- of vluchtreactie” activeren. Deze reactie kan ons helpen om te reageren op bedreigingen of uitdagingen, maar als het te vaak of te lang wordt geactiveerd, kan het leiden tot lichamelijke symptomen zoals hoge bloeddruk, hoofdpijn en spijsverteringsproblemen. Chronische stress kan ook leiden tot psychische problemen zoals angst en depressie.

Er zijn verschillende manieren om stress te beheersen, waaronder lichaamsbeweging, ontspanningstechnieken zoals meditatie en diepe ademhaling, praten met vrienden of geliefden, professionele hulp zoeken en levensstijlveranderingen aanbrengen zoals het verbeteren van dieet- en slaapgewoonten. Het is belangrijk om de tekenen van stress bij onszelf en anderen te herkennen en stappen te ondernemen om stress op een gezonde manier te beheersen.

Domein 2: Ademhaling

Borstademhaling kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Hieronder staan enkele mogelijke negatieve gevolgen van borstademhaling:

  1. Verminderde zuurstofopname: Borstademhaling zorgt ervoor dat de longen niet volledig worden gebruikt, wat kan leiden tot een verminderde zuurstofopname.
  2. Spierpijn: Door het gebruik van de borstspieren in plaats van de buikspieren bij het ademen, kan dit leiden tot spierpijn.
  3. Verhoogde stress: Borstademhaling kan leiden tot een verhoogde stressreactie in het lichaam.
  4. Vermoeidheid: Onvoldoende zuurstofopname kan leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan energie.
  5. Hoofdpijn: Een gebrek aan zuurstof kan ook hoofdpijn veroorzaken.
  6. Slechte houding: Borstademhaling kan leiden tot een slechte houding, omdat de borst naar voren wordt geduwd en de schouders omhoog worden getrokken. Dit kan op zijn beurt leiden tot rug- en nekklachten.

Het is daarom belangrijk om een ​​gezonde ademhaling te ontwikkelen, waarbij de buikspieren worden gebruikt om volledig te ademen en de longen te gebruiken.

Domein 3: Immuunsysteem

Het immuunsysteem is een complex netwerk van organen, cellen en moleculen dat ons lichaam beschermt tegen infecties en ziekten. Het werkt door het detecteren en identificeren van vreemde stoffen, zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten, die het lichaam binnendringen.

Wanneer het immuunsysteem een indringer detecteert, activeert het een reeks reacties om deze ongewenste stoffen te vernietigen en de schade die ze kunnen veroorzaken te beperken. Dit omvat het produceren van antilichamen om specifieke infecties te bestrijden, het mobiliseren van verschillende soorten immuuncellen om te vechten tegen de indringer en het vrijgeven van chemicaliën om ontstekingen te veroorzaken en de infectie te bestrijden.

Mogelijke indringers komen ook binnen via ons spijsverteringskanaal en uiteindelijk via ons darmstelsel. Het aanslingeren van je immuunsysteem vraagt heel veel energie en zorgt voor verhoogde ontstekingen in ons lichaam, met als resultaat klachten zoals vermoeidheid, gewrichtspijnen en stijfheid in spieren

Darmwerking

De darmen spelen een belangrijke rol in ons immuunsysteem. Het immuunsysteem in de darmen wordt het darmimmuunsysteem genoemd en bestaat uit verschillende soorten immuuncellen en andere componenten die samenwerken om ons te beschermen tegen ziekteverwekkers en andere schadelijke stoffen.

De darmwand is bedekt met darmepitheelcellen, die een barrière vormen tussen de inhoud van de darm en het lichaam. Deze darmepitheelcellen zijn nauw verbonden met immuuncellen, waaronder lymfocyten en macrofagen, die zich in het darmslijmvlies bevinden. Samen detecteren en bestrijden ze ziekteverwekkers en andere schadelijke stoffen die in de darmen terechtkomen.

Daarnaast heeft de darmflora, de verzameling van micro-organismen die in onze darmen leven, ook invloed op ons immuunsysteem. De darmflora helpt bij het afbreken van voedsel en de productie van nuttige stoffen, zoals vitaminen en vetzuren. Ook kan de darmflora de groei van schadelijke bacteriën remmen en de ontwikkeling van het immuunsysteem bevorderen.

Een gezonde darmflora en een goed functionerend darmimmuunsysteem zijn daarom belangrijk voor een goede gezondheid en een sterk immuunsysteem.

Domein 4: Slaap

Een goede nachtrust en slaap zijn erg belangrijk voor ons lichaam omdat slaap het lichaam de kans geeft om te herstellen en te vernieuwen. Tijdens de slaap worden belangrijke processen in ons lichaam gereguleerd en worden afvalstoffen afgevoerd. Een goede nachtrust is ook belangrijk voor het immuunsysteem, het geheugen, het leervermogen en de stemming. Wanneer we niet genoeg slaap krijgen, kunnen we ons moe en prikkelbaar voelen en kan ons concentratievermogen afnemen. Op de lange termijn kan een chronisch slaapgebrek het risico op gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en depressie verhogen. Het is daarom belangrijk om voldoende en kwalitatief goede slaap te krijgen om ons lichaam gezond en in balans te houden.

Domein 5: Voeding

Gezonde voeding speelt een cruciale rol in het behoud van een gezond darmstelsel en algemene gezondheid. Ons darmstelsel bevat een complex ecosysteem van micro-organismen, waaronder bacteriën, virussen en schimmels, die bekend staan als de darmflora of microbiota. Deze microbiota spelen een belangrijke rol bij het verteren van voedsel, het produceren van voedingsstoffen en het reguleren van ons immuunsysteem.

Een gezond dieet dat rijk is aan vezels, groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten kan de diversiteit en hoeveelheid van de microbiota verhogen. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan een betere spijsvertering, een verlaagd risico op ontstekingsziekten en een versterkt immuunsysteem.

Aan de andere kant kan een dieet dat rijk is aan verzadigde vetten, suikers en bewerkte voedingsmiddelen de microbiota verstoren en ontstekingen veroorzaken. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op verschillende ziekten, waaronder obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs kanker.

Daarom is het belangrijk om te streven naar een gezond en gevarieerd dieet om ons darmstelsel en algemene gezondheid te ondersteunen. Dit kan worden bereikt door het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen, het verminderen van de inname van verzadigde vetten en suikers, en het verhogen van de inname van vezels, groenten, fruit en volle granen.

Wij begeleiden je bij het proces welke producten / recepten je zou kunnen gaan eten om je lichaam beter voor je te laten werken.

Domein 6: Beweging

Bewegen is belangrijk voor zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Ten eerste helpt beweging ons lichaam gezond te houden door het versterken van onze spieren en botten, het verbeteren van onze cardiovasculaire functie en het reguleren van ons gewicht. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook het risico op chronische ziekten zoals diabetes, hartaandoeningen en beroertes verminderen.

Daarnaast kan bewegen ook een positieve invloed hebben op onze mentale gezondheid. Door te bewegen worden er endorfines in ons lichaam aangemaakt, die ons een goed gevoel geven en stress verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook symptomen van depressie en angst verminderen en ons zelfvertrouwen vergroten.

Kortom, beweging is niet alleen belangrijk voor onze fysieke gezondheid, maar ook voor onze mentale gezondheid. Door regelmatig te bewegen kunnen we ons lichaam gezond houden en ons welzijn verbeteren.

vitaliteit sessie fysiotherapie

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit heet ook wel levenslust of veerkracht en is afkomstig van het Latijnse woord ‘Vita’, dat ‘leven’ betekent. Vitaliteit is de balans tussen de geestelijke en lichamelijke gezondheid die leidt tot levensenergie. Ben je vitaal? Dan barst je van de energie, je voelt je sterk en fit en je beschikt over mentale veerkracht en doorzettingsvermogen. Ontbreekt het je daaraan? Dan kan onze vitaliteitscoach je helpen.

Wat is een vitaal gevoel?

Een vitaal gevoel krijg je niet uitsluitend door een gezonde leefstijl. Het heeft ook te maken met de doelen in je leven, je sociale leven en je kijk op de wereld. Bij de vitaliteitscoach komen al deze aspecten aan bod.

Wat is vitaliteitscoaching?

Vitaliteitscoaching gaat over alle dingen die je nodig hebt om vitaal door het leven te gaan. Dat is vooral een goede combinatie van goede, gezonde voeding, genoeg beweging en rust. Maar ook zinvol leven, belangrijke relaties en positief denken. Met een vitaliteitscoach kijk je wat er achter je verminderde vitaliteit zit. Vitaliteit zit niet primair in gezond leven, maar ook of je de dingen doet waar je blij en gelukkig wordt. Je kunt nog zo gezond leven, maar als je elke dag werkt of dingen doet waarvan je leegloopt, dan is dat ook ongezond. Samen met je vitaliteitscoach neem je het hele plaatje onder de loep en leer je hoe je je vitaler kunt voelen.

Meer weten over de vitaliteitscoach van AllwaysFit

Wil je meer weten over onze vitaliteitscoach? Neem dan contact op door te bellen naar 085 077 07 07 of door te mailen naar fysiotherapie@allwaysfit.nl. Je kunt ook contact opnemen via het contactformulier.

Neem contact op